Drogen van stucwerk

Stucwerk komt vaak voor, waarbij vaak een professioneel bedrijf wordt ingeschakeld om het stucwerk te laten verrichten. Het kan ook zijn dat u zelf bent begonnen met stucwerk omdat u het zelf wilt leren of kosten wilt besparen door het zelf te doen. Het kan dan moeilijk zijn om in te schatten of het stucwerk droog is of niet. Ik leg u graag uit waaraan u dit kunt merken! Een stucadoor Best kan uw vragen omtrent het drogen van stucwerk ook beantwoorden. U kunt het uiteraard even Googlen!

Wanneer is uw stucwerk droog

Het mooiste is natuurlijk om uw stucwerk te laten drogen voor enkele weken. Vaak is deze tijd er niet, waarbij een goede inschatting moet worden gemaakt van de huidige situatie. Dit verschilt per locatie, kijkend naar factoren als omgevingstemperatuur, ventilatie, dikte van het stucwerk en luchtvochtigheid. Het is altijd slim om, voordat je doorgaat met schilderen op uw stucwerk, er helemaal zeker van te zijn dat de muur echt droog is. Dit gaat dus het snelste bij hoge temperaturen, ventilaties en het belangrijkste een lage luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid

Luchtvochtigheid is zeer belangrijk omdat er uit het gips dat wordt gebruikt veel vocht kan komen. Dit kan worden verholpen door bijvoorbeeld ramen open te laten staan, de verwarming uit te laten en goed te ventileren. Een goede tip hierbij is om te letten op de ramen. Als er namelijk condens op de ramen komt, dan betekent dat dat er een zeer hoge luchtvochtigheid is en het slim is om hier iets aan te doen.

Daarnaast kun je het ook zien aan de kleur. Na het stucwerk is de muur wit, waarna hij tijdens het drogen snel grijs zal worden. Dit is logisch als gevolg van het vocht. Nu zijn de witte plekken die hierna verschijnen de droge plekken. Als de gehele muren van grijs naar wit zijn veranderd qua kleur, dan kunt u zeker beginnen met de verdere afwerkingen van uw muren. Namelijk, het schilderen!