Dit moet je weten voordat je een wand gaat tegelen!

Heb jij plannen om het toilet, badkamer of keuken te betegelen? Met behulp van de volgende tips voorkom je de eerste frustraties. 

Tip 1 Tegels op bestaande tegels lijmen

Als je een wand wil betegelen waar al tegels op zitten, is dit met de juiste lijmsoort ook mogelijk. Dit bespaart veel hak- en breekwerk. Belangrijk is wel om eerst de bestaande tegels goed schoon te maken, schuur ze vervolgens lichtjes op, hierdoor hecht de tegellijm beter. Na het schuren de tegels nog even schoonmaken met een schoonmaakdoek en de andere tegels kunnen erover heen gezet worden. Dit bespaart veel tijd J

Tip 2 Tegen vanuit het midden

Bij het tegelen van een wand is het belangrijk om niet de bestaande wanden als richtlijn te nemen, omdat deze vaak niet recht lopen. Begin met tegelen vanuit het middel van de wand en ga vanuit daar naar de hoeken toe. Als het in de hoeken niet helemaal uitkomt, kun je de tegels op maat afsnijden.

Tip 3 Niet te veel lijm

De lijm droogt heel snel, gebruik dus niet te veel lijm. Houdt je aan ongeveer 1m2 lijm per keer.

Tip 4 Kleurverschil tegels

Tegels uit verschillende doosjes kunnen weleens ooit van kleur verschillen. Je kunt daarom het beste steeds een tegel uit een ander doosje pakken. Indien er kleurverschillen inzitten, vallen deze dan minder op.

Tip 5 Controleer of de tegels recht zitten

Controleer tussendoor regelmatig of de tegels recht lopen, zolang de lijm namelijk nog niet droog is, kunnen de tegels nog gemakkelijk verschoven worden.

Tip 6 Tegelsnijder huren

Gebruik jij zelden een tegensnijder en schaf je er liever zelf geen aan? Bij de meeste bouwmarkten kunt u een tegensnijder huren, handig!

Tip 7 Leiding doorvoer

Leidingen zetten vaak nog iets uit, maak daarom de leiding doorvoer iets ruimer dan nodig.

Tip 8 Tegelkruisjes

Tegelkruisjes, ook wel voegkruisjes, worden gebruikt als afstandhouder bij het zetten van tegels.