Een Huurhuis: Wat Mag je Wel en Niet?

E

Een huurhuis kan voelen als je eigen huis maar is dat toch niet helemaal. Toch blijft de woning het eigendom van iemand anders en heb jij het voor bepaalde of onbepaalde tijd in bruikleen. Direct Wonen kan je aan een huurwoning helpen. Dit kan een heel huis zijn maar ook een appartement, kamer of studio. Maar wat is een huurhuis nou eigenlijk precies? Wat mag je nou wel en wat ook absoluut niet als je besluit een huurhuis te betrekken? En wat zijn de dingen waar je tegenaan kunt lopen als huurder? Daarover vertellen we je graag wat meer. Lees dus verder om erachter te komen of een huurwoning iets voor jou zou kunnen zijn.

Wat Is een Huurhuis?

Een huurhuis is een huis dat het eigendom is van iemand die er zelf niet in woont. Hij of zij laat er tijdelijk of voor onbeperkte periode iemand anders in wonen. Dit kan zijn omdat diegene voor een aardige tijd in het buitenland verblijft of omdat diegene een nieuwe woning heeft gekocht en het oude huis maar niet verkocht heeft. En sommige mensen hebben zelfs een tweede huis met als enige doel het te kunnen verhuren. De verhuurder of huurbaas regelt alle kosten zoals verzekeringen en hypotheek. Ook reparaties en onderhoud worden gedaan door de verhuurder. De huurder mag in het huis wonen en betaalt hiervoor iedere maand huur.

De Voordelen van een Huurhuis

Het grootste voordeel van een huurhuis is dat je niet met onvoorziene kosten zult komen te zitten. Mocht er een raam kapot gaan of een lekkage ontstaan is het immers altijd aan de verhuurder om dit op te lossen. Daarnaast kun je de huur opzeggen wanneer je ook maar wilt. Vaak heb je wel een opzegtermijn van een maand, maar je hoeft je niet druk te maken over een huis dat verkocht moet worden en eventuele dubbele maandlasten die hoog oplopen.

De Nadelen van een Huurhuis

Der zijn ook een aantal nadelen. Zo zal het huis altijd van iemand anders blijven. Je bent dus iedere maand huur kwijt maar lost er geen hypotheek mee af zonder dat het huis steeds meer van jou wordt. Ook moet je alle aanpassingen en verbeteringen overleggen met je huurbaas. Je mag niet zomaar het huis verbouwen als je dat wilt.

Wat Mag Je Niet?

Over overleggen gesproken: er zijn wat dingen die meestal niet mogen. Zo mag je niet aan de ramen, deuren of muren komen. De huurbaas wil deze meesral in originele staat houden. Als je een spijker in de muur slaat om bijvoorbeeld een schilderij op te hangen zul je het gat weer moeten dichten als je het huis verlaat. Ook de keuken uitbouwen, een rolluik plaatsen of een nieuw bad plaatsen is over het algemeen niet toegestaan en mag je zeker niet zonder toestemming gaan doen.

Wat Mag je Wel?

Ook zijn er dingen die je wel mag. Vaak betrek je een huurhuis dat nog niet is ingericht. Daar mag je natuurlijk jouw eigen meubels in plaatsen. Ook mag je vaak de muren wel een andere kleur geven als je dat graag wilt zolang dat ook maar weer veranderd kan worden. En meestal is het ook wel toegestaan om de tuin zelf in te richten, maar kijk dit wel goed na.