Gras en gazon

G

Over gras is ontzettend veel te vertellen. Wat is gras bijvoorbeeld? Waar stamt gras van af en wat zijn de kenmerken van gras? Maar er zijn ook allerlei verschillende soorten gras die ook nog eens op de meest uiteenlopende plekken groeien. En waar wordt gras nou eigenlijk allemaal voor gebruikt?

Wat is gras

We weten allemaal wat gras is en hoe gras eruit ziet. Maar wat is nou eigenlijk de definitie van gras? Wie de term gras opzoekt op internet zal vinden dat de meest simpele omschrijving van gras ‘het voornaamste voedsel van grazers’ is.

Waar stamt gras van af

Gras stamt af van de Gramineae of Poaceae; een grassenfamilie. Van alle plantenfamilies op de wereld, heeft die van gras de meest verschillende soorten. Er zijn maar liefst ruim 8000 verschillende soorten gras.

Kenmerken gras

We weten allemaal hoe gras er uit ziet. Maar hoe zouden we gras het best kunnen omschrijven? Gras is te herkennen aan de stengel en het blad. De bladen van gras zijn lang, smal en parallel nervig.

Waar groeit gras

Gras kan overal ter wereld en op alle gronden groeien. Er groeit zelfs gras op Antarctica.

Soorten gras

Er zijn bijzonder veel verschillende soorten gras. Met maar liefst 8000 varianten is gras dan ook de grootste plantenfamilie ter wereld. Ook graansoorten vallen onder de familie van gras.

Toepassingen gras

Waarvoor wordt gras gebruikt? Gras wordt niet alleen gebruikt voor grasvelden en het decoreren van tuinen of parken. Gras wordt ook veel gebruikt voor het aanleggen van sportvelden.

Gras als voedsel

Grazers eten de stengel en het blad van gras. Maar gras wordt niet alleen door dieren gegeten. Ook de mens eet gras. Hoewel wij het blad of de stengel van gras niet kunnen verteren, eten wij wel de zaden van gras. Graszaden bestaan voornamelijk uit zetmeel; één van onze meest belangrijkste voedingsbronnen. Het is zelfs zo dat ongeveer 80 procent van ons voedsel uit gras bestaat! Wij zijn dan ook erg afhankelijk van gras. Gras is zelf weer afhankelijk van grazende dieren. De dieren eten niet alleen het gras, maar ook de planten die tussen het gras groeien. Dit is noodzakelijk voor het gras, omdat het gras anders niet kan overleven. Zo zouden de planten die hoger groeien dan het gras het zonlicht versperren. Dieren bemesten het gras ook met hun uitwerpselen waardoor het beter gaat groeien.

Grasmatten

Wilt u graag een nieuwe grasmat kopen? Bent u op zoek naar een betrouwbaar adres voor de aanschaf van het nieuwe gazon? Dat is op zich niet zo moeilijk, er zijn diverse goede leveranciers die het gras zelf kweken, maar dat zijn natuurlijk geen bouwmarkten.

Wat zijn grasmatten?

Grasmatten zijn kant-en-klare grasmatten voor een optimaal gras gazon. De grasmatten zijn snel te plaatsen. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het zaaien van gras. Goede grasmatten worden speciaal gekweekt, zodat de grasmatten een goede dichtheid hebben en onkruid geen kans heeft om te groeien.

Voordelen grasmatten

Een groot voordeel van grasmatten is dat ze snel geplaatst kunnen worden. De grasmatten kunnen drie weken na het leggen al gebruikt worden. Grasmatten hechten zich namelijk snel aan de ondergrond. Als u gras zaait, neemt dit veel meer tijd in beslag. Het duurt ongeveer 18 weken voordat uw grasveld klaar zou zijn voor gebruik. De kans op onkruid is bij het zaaien van gras bovendien vele malen groter. Wij hebben het meeste werk al voor u gedaan door de grasmatten te kweken. Het enige wat u nog hoeft te doen, is de grasmatten leggen. Of laten leggen natuurlijk.

Aanleggen grasmatten

Voor tips over het aanleggen van de grasmatten kunt u hier (link) kijken. Als u grasmatten gaat leggen, is het belangrijk dat het oude gras eerst verwijderd en dat de ondergrond egaal is. Zo hechten uw nieuwe grasmatten zich snel en komen de grasmatten het best tot hun recht.

Onderhoud grasmatten

U wilt natuurlijk dat uw gras er verzorgd bijligt en er mooi en groen uitziet. Maar hoe kunt u uw grasmatten nou het beste onderhouden? Het is belangrijk om grasmatten regelmatig te bemesten. Daarnaast moeten grasmatten regelmatig water krijgen en moet het onkruid dat op de grasmatten groeit verwijderd worden.