Regenwater opvangen

R

Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk om het regenwater op uw erf af te voeren. Het heeft de voorkeur om dit in de grond te laten infiltreren. Echter in dicht bebouwde gebieden kan dit lastig zijn. Het regenwater gaat dan grotendeels naar een openbare ruimte. Dit is in bijna alle gevallen het gemeentelijk riool.

Voordelen regenwater opvangen

Regenwater opvangen kan op verschillende manieren. Door een groene tuin te hebben en niet alles te bestraten heeft u al een belangrijke stap gemaakt. Het water kan op deze manier in de grond zakken. Het wordt zo niet via de betegeling naar een (gemeentelijk) afvoer geleid waarna het richting de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat.

Het water dat op uw dak valt en via de dakgoot en de regenpijp zijn weg naar beneden zoekt kunt u opvangen met een regenton. U kunt het water zo opslaan en op een gewenst moment gebruiken om bijvoorbeeld de tuin te besproeien. Door dit met regenwater te doen bespaart u op de kosten voor schoon drinkwater. Niet alleen is dit financieel voor u interessant, ook de zuiveringsinstallatie heeft minder water te verwerken. Hierdoor kan deze ook beter en goedkoper het afvalwater schoonmaken.

Regenwater opvangen op het dak

Het grootste deel van de daken in Nederland is schuin en hebben dakpannen. Maar als u een plat dak heeft kunt u deze (als u dat nog niet gedaan heeft) omtoveren tot een ‘groen dak’. Een groen dak heeft plantjes. Meestal zijn dit verplanten, maar ook complete daktuinen met een laag aarde komen voor. Vetplantjes hebben wel een beetje voeding nodig. Hiervoor is een substraatlaag nodig. Hier kunnen de plantjes ook de wortels in kwijt. Deze substraatlaag is vaak in combinatie met dakgrind. De substraatlaag houdt het regenwater vast waardoor de vetplanten water krijgen. Overig water kan verdampen. Zorg er wel voor dat de laag met substraat en grind niet te dik is. Uw dak moet het wel kunnen dragen. Anders heeft u kans op daklekkage.

Regenwater opvangen of afvoeren Rotterdam

Weet u niet precies wat er bij u mogelijk is? Elke dakdekker van Best Totaalonderhoud BV heeft de nodige ervaring en kan u helpen bij het maken van een goede regenwater opvang op afvoer. In Rotterdam en omgeving kunt u ons inschakelen. Ook als u een spoedklus heeft zoals een daklekkage kunt u op ons rekenen.