Wanneer gebruik je een gieterij?

W

Bij het woord gieterij gaat er bij de meeste mensen wel een lampje branden. Het klinkt inderdaad heel bekend, maar wat doet een gieterij precies? Je kunt globaal zeggen dat er bij een gieterij metalen stukken worden geproduceerd. Metaal moet voor toepassingen in een een bepaalde vorm komen. Door het te gieten kan het metaal in iedere gewenste vorm geproduceerd worden. Hiervoor maken ze gebruik van een mal en vloeistoffen. Als de vloeistof gestold is, komt er een echte vorm in. Bij een gieterij wordt gewerkt met verschillende soorten metalen. Metalen die vaak voorkomen zijn aluminium en gietijzer maar er wordt ook veel gewerkt met koper, brons en staal. Als je dus een van deze metalen in een bepaalde vorm wilt hebben, doe je dit bij een gieterij.

Gieterij en warmtebehandeling
In de staalverwerkende industrie komt het vaak voor het er een warmtebehandeling uitgevoerd moet worden. Deze warmtebehandeling wordt toegepast na bepaalde productieprocessen zoals walsen, gieten en lassen. Deze processen hebben vaak een nadelige invloed op de structuur en eigenschappen van het materiaal. Door een warmtebehandeling worden deze structuren en eigenschappen verbeterd en krijg je een langere levensduur en een betere kwaliteit van een gietstuk. Ook kun je staal zachter maken voor een verdere bewerking of juist harder en meer slijtvast.

Gieterij en verloren was methode
Bij een gietwerk volgens de verloren was methode, is de eerste stap de ontwikkeling en productie van een matrijs (mal) waarin de vloeibare was gespoten wordt. Deze matrijs is als het ware een negatief van het uiteindelijke gietstuk. De matrijs wordt gemaakt uit aluminium of staal. Het is zeer belangrijk dat de matrijs nauwkeurig gemaakt wordt omdat hiermee de toleranties en oppervlakteruwheden van het gietstuk voor een groot deel bepaald worden. Vervolgens wordt in de gieterij de matrijs volgespoten met vloeibare was en na het afkoelen eruit wordt geduwd. Zo heb je een wasmodel in de uiteindelijke vorm van het gietstuk. Deze methode is perfect geschikt om precisie gietwerk met ingewikkelde vormen en hoge maatnauwkeurigheid te gieten. Het geeft ook veel vrijheid in het ontwerp en materiaalkeuze.

Gieterij Cirex
De gieterij Cirex is behoorlijk ervaren in deze branche. Als je dus op zoek bent naar hoogwaardig gietwerk dan zit je hier goed. Met hun jarenlange ervaring en de special verloren-was-methode hebben ze de techniek in huis om hoge kwaliteit gietwerk te leveren. Cirex is niet alleen actief in Nederland, maar ze hebben ook vestigingen in andere landen.