Het beroep timmerman

H

Een timmerman is iemand die vele verschillenden werkzaamheden kan uitvoeren, afhankelijk van zijn of haar vakkennis. Het is een veelzijdige beroep waarbij je werkzaam kan zijn bij verschillende soorten werkgevers zoals aannemers of timmerbedrijven. Per werkgever is het werk zeer verschillend en zal een werkdag altijd anders zijn. Naast dat je voor verschillende bedrijven kan werken kan je ook in verschillende onderdeel van de bouw werkzaam zijn. Zo kan je werken in de nieuwbouw, afbouw of renovatie/reconstructie. Het is echter je voorkeur waarin je zou willen werken en welke specialisatie je hebt gekozen als timmerman.

Opleiding tot timmerman

Een timmerman wordt je niet zomaar, hiervoor dien je een opleiding timmerman te volgen om jezelf timmerman te mogen noemen. In de meeste gevallen zal je kiezen voor de opleiding allround timmerman op MBO niveau 3 of 4. Dit is een echte praktijkopleiding waarbij je in de meeste gevallen 4 dagen ervaring zal opdoen in de praktijk en 1 dag in de week naar school zal gaan om theoretische kennis omtrent het beroep te ontwikkelen/ verbreden. Zo zal er tijdens je opleiding verschillende toetsmomenten zijn om te bepalen of je kennis en de vakbekwaamheid hebt ontwikkeld. Deze toetsmomenten zullen gaan over de theoretische kennis en de praktijk die je opgedaan hebt.

Wat ga je doen als timmerman?

Zoals al eerder aangegeven is het beroep timmerman zeer divers en zijn er vele verschillende vakgebieden in te onderscheiden waarin je allemaal werkzaam kan zijn. Als timmerman ken je werkzaam zijn in de nieuwbouw, afbouw en renovatie/reconstructie van huizen, gebouwen en panden. Zo verschilt het werk onderling sterk van elkaar, waar je bij de nieuwbouw kan werken aan de isolatie zal je bij de afbouw eerder deuren installeren. Het ligt maar net waar jouw voorkeur naar uitgaat en voor welke werkgever je zal gaan werken.

Vaardigheden timmerman

De belangrijkste vaardigheid waar een timmerman over kan beschikken zijn of haar allround vakkennis, dit is niet enkel over de bouwsector zelf maar ook over alle verschillende voorkomende werkzaamheden waar je allemaal mee te maken kan krijgen. Materiaalkennis is ook een belangrijke vaardigheid waar je als timmerman over zal moeten beschikken. Hiernaast zijn veiligheid, communicatie en samen kunnen werken andere belangrijke aspecten in het beroep. In deze 3 zaken kan al gauw verwarring of gevaarlijke situaties ontstaan terwijl dat helemaal niet nodig zal zijn.