Wat er te leren is in de bouw

W

Ben jij iemand die wilt werken in de bouw? Als bijvoorbeeld een schilder, timmerman, stukadoor of tegelzetter. Lijkt het je leuk om bij te dragen aan bouwprojecten waar mensen jarenlang gebruik van kunnen maken zoals wegen, woningen en gebouwen? Dan is de bouwsector zeker iets voor jou!

Tegenwoordig voordat je de bouw ingaat als echte vakman of vakvrouw volg je eerst een opleiding op hbo of mbo niveau 2,3 of 4. Met deze opleidingen heb je een goede basis om te kunnen presteren in jouw vakgebied. Op het mbo kan je kiezen voor de opleiding in BBL veel praktijk minder theorie of en BOL waar weer meer theorie en iets minder praktijk bij is. Op het HBO zal je voornamelijk theoretisch geschoold worden en in stage verband ervaring opdoen in de praktijk.

De bouwsector groeit al jaren positief, omzetten die stijgen en overvloed aan werk. Echter naast de mooie groei van de afgelopen jaren komt de bouwsector echte vaklui te kort die direct aan de slag kunnen. Er is niet genoeg personeel om de enorme vraag van bouwprojecten te kunnen dekken. Zo is er veel vraag naar goed geschoold en ervaren vaklieden waar de bedrijven diep voor in de buidel willen tasten. Het werk perspectief in de bouw ziet er rooskleurig uit.

De bouwsector is een uitstekende branché om in te werken. dat komt namelijk door de diversiteit van de branché, zo is geen een dag hetzelfde voor een medewerker in de bouw. Als een echte vakman of vakvrouw beschik je over verschillende kwaliteiten die je zelf wellicht al beheerst of hebt aangeleerd via een opleiding of via het werken zelf. Enkele van deze kwaliteiten zijn:

  • Vakmanschap de kwaliteit die je keer op keer weet te leveren
  • Kennis niet alleen over jouw vakgebied maar ook over de gehele sector
  • Plannen en organiseren van werkzaamheden voor een soepel verloop
  • Inzicht in jouw werk maar ook in het kunnen lezen en uitvoeren van bouwtekeningen
  • Zelfstandigheid
  • Goed kunnen samenwerken in teamverband
  • Openheid en eerlijkheid naar elkaar toe
  • Onderhandelen met klanten kan voorkomen
  • Netwerken als een eigen ondernemer maar ook zeker als medewerker

Dit zijn echt vaardigheden die van belang zijn tijdens je werk in de bouw. Of je ze nou allemaal al beheerst of opdoet tijdens je studie of je werk dat maakt niet uit. Echte vakmensen in de bouw beschikken over vele van deze kwaliteiten en weten zich hiermee te onderscheiden van de rest.

Ben jij nu misschien geïnteresseerd in de bouwsector en ben je op zoek naar een baan of een opleiding in de bouw? Neem dan is eens kijkje bij Vakmasters. Vakmasters is een uitzendbureau die gespecialiseerd is in de bouw en technieksector, die jong en oud aan een baan of opleiding kunnen helpen met goede omstandigheden