Is de bouw iets voor jou?

I

In de bouwsector is ontzettend veel werk op dit moment, de verwachting is dat deze trend de komende jaren ook nog wel zo zal blijven. In de bouw zit ook zeer veel variatie en kan je veel kanten op. Ben jij bijvoorbeeld goed in organiseren, plannen of rekenen? Kan je goed met mensen omgaan? Werk je graag in de buitenlucht of juist niet? In de bouw kan het allemaal. Weinig sectoren bieden zo’n diversiteit aan beroepen als de bouwsector. Veel mensen zijn dan ook om meerdere redenen verkocht aan deze economische trekker.

Huidig beeld van de bouw

Er heeft eigenlijk altijd al een verkeerd beeld geheerst van de bouw, helaas is dit nog steeds zo. Nog veel te vaak denken mensen dat als iemand met zijn handen werkt dat er iets mis moet zijn met zijn verstand, natuurlijk is niets minder waar. Het is juist zo dat we vakmensen moeten waarderen op datgene wat hun opleveren. Veel beroepen in de bouwsector eisen namelijk een hoge graad van bekwaamheid in combinatie met veel technisch inzicht en een kritische blik. In de bouw is het ook belangrijk om oplossingsgericht te kunnen werken, een vakman die alleen doet wat hem gezegd wordt is geen vakman. Het is namelijk zo dat in de bouw veel ontwerpen en plannen worden gewijzigd en aangepast. De bouwvakker moet dus regelmatig zelf initiatief nemen om iets aan te passen of anders te doen. Ook wordt er gelijk gedacht dat het salaris in de bouw laag ligt, deze gaat echter de laatste jaren steeds meer omhoog. Wel zit er veel verschil in, dit komt doordat er veel opleidingsniveaus in de bouw zitten, van basis tot universitair.

Het is meer dan alleen metselen en timmeren

Misschien een heel oud beeld, maar de meerderheid van de mensen denken als ze aan de bouw denken gelijk aan de ‘standaard’ beroepen. Zoals metselen, timmeren, schilders en dakwerkers, dit is natuurlijk veel breder. Er zijn ook beroepen zoals Technisch tekenaar, bekisters, kraanbestuurders, machinisten, stellingbouwers, loodgieters, buizenfitters, parketplaatsers, keukenbouwers, tegelzetters, elektriciëns, projectleiders en nog veel meer die onmisbaar zijn in de bouw.

Hoe kom je er achter of de bouw iets voor jou is?

Er zijn veel meeloopdagen, bedrijfsbezoeken of opdrachten waardoor je er echter kan komen of er in de bouwsector iets zit wat bij jou past. Er zijn ook uitzendbureaus die zich specifiek op de bouw richten, ben jij bijvoorbeeld op zoek naar vacatures in Bergen op Zoom, neem dan eens contact op met vakmasters. Samen met een gespecialiseerd uitzendbureau vind jij zeker een baan die perfect bij je past.