Bouwpersoneel gezocht?

B

Bouwpersoneel gezocht?

Bent u op zoek naar vaklieden die u direct in kunt zetten in de bouw? Of het nu gaat om schilders, timmermannen of slopers, er is op dit moment een groot tekort aan gekwalificeerd personeel in de bouwsector. De hoeveelheid bedrijven die last heeft van gebrek aan personeel blijft groeien – naar schatting heeft het afgelopen kwartaal ruim een kwart van de ondernemers in de bouwsector te maken gehad met een tekort aan mensen. Dreigt u opdrachten mis te lopen omdat u niet voldoende uitvoerend personeel kunt vinden? Of wilt u beter in kunnen spelen op de wisselende vraag waar u als bouwbedrijf mee te maken heeft? Hier vindt u meer informatie over de oorzaken van het personeelstekort – en over de mogelijke wegen om dit probleem te omzeilen.

Een groot tekort aan bouwpersoneel

Bouwpersoneel gezocht? Het is op dit moment behoorlijk lastig om gekwalificeerd personeel te vinden in de bouwsector. Dat probleem speelt overigens al geruime tijd. Sinds de financiële crisis, die begon in 2008, zijn er honderdduizenden gekwalificeerde mensen op zoek gegaan naar een andere baan. Ook de instroom van nieuw opgeleid personeel is gestokt.

Nu de economie weer aantrekt, vindt de Nederlandse bouwsector zich in een ongemakkelijke positie. De vraag naar bouwproductie, die jarenlang erg laag was, is nu aanzienlijk aan het stijgen. Het vertrouwen is weer terug, en er wordt meer geïnvesteerd in bouw. Er dus meer dan voldoende werk te verzetten. Maar om kwalitatief goed werk af te leveren zijn mensen nodig met de juiste opleiding en ervaring – en daar is nog steeds een groot tekort aan. De poel van beschikbaar personeel kan niet snel genoeg mee groeien met de vraag. Dat probleem lijkt ook de komende tijd niet opgelost te gaan worden.

Daar komt nog eens bij dat de economie steeds vluchtiger en flexibeler wordt. Ook bedrijven in de bouw moeten steeds sneller in kunnen spelen op veranderende vraag en aanbod. Dat kan eigenlijk alleen als er voldoende personeel is. De vraag is dus: hoe zorgt u als ondernemer in tijden van krapte op de arbeidsmarkt dat u wél over voldoende personeel kunt beschikken?

Oplossingen voor het tekort aan personeel

In de almaar krapper wordende arbeidsmarkt moeten bedrijven een oplossing proberen te vinden voor het tekort aan opgeleid personeel. Eenvoudig een vacature plaatsen (“Bouwpersoneel gezocht!”) is in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt lang niet genoeg: er staat op dit moment een recordaantal vacatures uit, en de aanwas van nieuwe personeel is klein. Steeds meer bedrijven nemen het heft in eigen handen, en zoeken op creatieve manieren nieuw personeel.

Een van de manieren om het personeelstekort het hoofd te bieden, is door zelf personeel op te leiden binnen het bedrijf. In plaats van te zoeken naar mensen die direct aan het werk kunnen, worden nieuwe werknemers intern opgeleid in een leer-werkomgeving. Door middel van spoedcursussen en omscholingen kan het tekort aan timmerlieden, tegelzetters en metselaars een beetje opgevangen worden.

Dit is een goede, structurele oplossing voor specifieke tekorten. Maar het zelf opleiden van personeel heeft ook nadelen: het kost uw bedrijf geld én tijd. Met de omscholing van één werknemer is tussen de 3000 en 4000 euro gemoeid. Die investering kan niet iedereen zomaar doen.

Een tweede oplossing, die aan populariteit wint, is om een gespecialiseerde uitzendbureaus in te schakelen, die personeel voor de bouwsector onder andere in het buitenland vinden. Anders dan in Nederland zijn er in regio’s als Oost-Europa geen tekorten aan personeel. Door op zoek te gaan naar gespecialiseerd personeel van over de grens, kunnen uitzendbureaus als PS24 dan ook snel en flexibel inspelen op de vraag van bouwbedrijven.

Het inzetten van buitenlands personeel in de bouw heeft veel voordelen. Bouwbedrijven kunnen zo voor korte of lange termijn de ervaren en goed opgeleide werknemers vinden die ze nodig hebben. Omgekeerd is het werken in Nederland voor veel buitenlands personeel ook erg aantrekkelijk: er zijn goede arbeidsvoorwaarden, het loon is hier relatief hoog en er is een overvloed aan werk.

Het heft in eigen handen

Om de Nederlandse economie goed draaiende te houden, moeten we met zijn allen een oplossing verzinnen voor het prangende tekort aan personeel in de bouw. Op dit moment is er niet voldoende aanwas van opgeleid aan personeel om de groeiende vraag bij te houden.

Bedrijven in de bouw kunnen het zich niet permitteren om daarop te wachten: het tekort is een probleem dat nú speelt. Er wordt dan ook steeds meer actief naar bouwpersoneel gezocht in de sector. Door nieuwe werknemers intern op te leiden of om te scholen, kan in een gedeelte van de vraag worden voorzien.

Gespecialiseerde uitzendbureaus spelen ook een sleutelrol in dit vraagstuk. Doordat zij makkelijker in het buitenland op zoek kunnen naar geschikte werknemers, kunnen bouwbedrijven toch beschikken over een flexibele oplossing voor het personeelstekort waar ze mee kampen. Door die essentiële aanvulling veel bedrijven toch opdrachten aan kunnen blijven nemen.