Wat is vingerlassen?

W

Bij de vingerlastechniek worden twee stukken hout met freesfiguren in de vorm van een vinger door middel van lijm met elkaar verbonden. Zo kan men met vingerlassen verschillende soorten hout zodanig met elkaar verbinden dat er – bijvoorbeeld – bespaard kan worden op duur hardhout. Verder zorgt het vingerlassen ervoor dat kozijn-, raam-, of deurhout uitermate recht en stabiel wordt en dat op lange termijn ook zo blijft! Door de hoge kwaliteitsnormen kan er een garantie op uw vingerlasverbinding tot 10 jaar verzekerd worden.

Het vingerlassen van hout is zeer duurzaam: stukken hout die normaal gesproken als afval worden beschouwd, worden nu verwerkt in massieve balken. De bestaande CO2 die opgeslagen ligt in het hout wordt daarmee langer vastgelegd. Het proces van vingerlassen zorgt voor zeer weinig houtafval (ong. 6%). Door het PEFC-keurmerk wordt ook nog eens bevestigd dat het gebruikte hout van bomen is uit duurzaam beheerde bossen. Een PEFC-certificering is een aanvulling op het bekende FSC-certificaat.

Geschikte houtsoorten

Een vingerlas is een in de lengterichting, tandvormige gelijmde las tussen 2 houten planken. De uiteinden steken als het ware als vingers in elkaar, vandaar de naam. Een vingerlas kun je vergelijken met een zwaluwstaart-verbinding maar de hoekverbindingen zijn groter.  
Met vingerlassen kun je veel verschillende soorten hout of hout aan kunststof of metaal verlijmen. Populaire houtsoorten zijn o.a. vuren, merbau, meranti, red cedar.
Voordat je overgaat tot het gebruiken van de lijm is het vaak aan te raden om meer inzicht te krijgen over de duurzaamheid van de toepassing (de sterkte en stijfheid). Zo voorkom je problemen in de toekomst. Vingerlassen wordt niet alleen toegepast bij de traditionele hout/hout-verbinding maar ook bij hout op metaal of kunststof.

Just in Time
Bear Optima Wood is gespecialiseerd in het JIT (Just in Time) vingerlassen. U hoeft nu niet langer meer veel gevingerlast hout op voorraad te houden. De bedoeling van het Just in Time principe is om levering en productie zo op elkaar af te stemmen dat er nauwelijks nog hout in uw bedrijf nodig is. De betrouwbare transportpartners leveren uw lading precies op tijd bij u af en bij gebrek aan opslagruimte kunt u uw partij ook – tijdelijk – bij Bear Optima Wood opslaan.