Keuzehulp: kies de beste rookmelder

K

Wanneer er rook gedetecteerd wordt, geeft een rookmelder een luid signaal. Hierdoor worden personen in een gebouw of woning erop gewezen dat er rookontwikkeling ontstaan is. Hierdoor kan er snel actie ondernomen worden, zodat schade beperkt kan worden.

Verschillende rookmelders

Rookmelders worden opgedeeld in 3 soorten; ionisatie rookmelder, optische rookmelder en thermische rookmelders. De ionisatie rookmelder wordt niet meer verkocht sinds 2015. Omdat er radioactieve deeltjes vrij kunnen komen als de rookmelder verbrand tijdens een woningbrand, is de rookmelder uit de verkoop gehaald. Ionisatie rookmelders die zijn aangeschaft voor 31 December 2015 mogen nog wel worden gebruikt.

De optische rookmelder is verreweg de meest gebruikte rookmelder. Wanneer er rook in de buurt van het licht bundeltje op de rookmelder komt, geeft de melder een signaal af. Optische rookmelders werken op batterij, maar zijn ook beschikbaar op netstroom. Let er wel op dat een rookmelder is voorzien van een EN 14604-keurmerk.

Een thermische rookmelder is eigenlijk een hittemelder, deze detecteert daarom geen rook maar alleen hitte. Hittemelders zijn bij uitstek geschikt voor in ruimtes waarbij een rookmelder niet geschikt is, zoals bijvoorbeeld stoffige ruimtes of garagebedrijven.

Is een rookmelder verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om een rookmelder in huis te hebben. Maar de brandweer wil wel graag dat het in woningen verplicht wordt om een rookmelder te plaatsen. Sinds 2012 is het dus verplicht om in een nieuwbouw woning een rookmelder te hebben. Dit is conform de richtlijnen in het bouwbesluit volgens NEN 2555.

Waar kun je een rookmelder het beste plaatsen?

35% van de woningen had in 2015 een werkende rookmelder op de juiste plaats hangen. 65% van de woningen had geen rookmelder, of hing op de verkeerde plaats. Als een rookmelder niet werkt of op de verkeerde plaats hangt, heeft deze natuurlijk geen effect. Om op tijd gewaarschuwd te worden in het geval van brand is het belangrijk dat de rookmelder op de juiste plaats hangt. Het beste is om meerdere melders in huis te hebben, bijvoorbeeld op de overloop tussen de slaapkamers, op zolder en in de woonkamer.

In de meterkast is het ook zeer verstandig om een rookmelder te hangen, in deze kast komt natuurlijk alle elektronica samen en de gasaansluiting niet te vergeten. Wanneer er sprake is van rookontwikkeling stijgt de rook op, wanneer de rook het plafond heeft bereikt wordt deze horizontaal verspreid over het plafond. Daarom kun je de rookmelder het beste zo centraal mogelijk in de ruimte hangen, hierdoor wordt je het snelste gewaarschuwd in geval van brand.