Lichtstraat, dakraam, dakkapel of Lichtkoepel op je dak?

L

Bij welke woning of gebouw moet je voor een dakraam, dakkapel, lichtstraat of lichtkoepel kiezen? In dit artikel bespreken we in welke gevallen je het beste voor een dakraam kan kiezen en wanneer een lichtstraat, dakkapel of lichtkoepel een betere optie is. Handig voor als je van plan bent een nieuwe woning te kopen of je huidige woning wilt pimpen!

Waarom kiezen voor een lichtstraat

Lichtstraten zijn er in alle soorten en maten. lichtstraten worden vaak op platte daken gelegd. Meerdere lichtstraten zorgen voor een mooie verlichte kamer. Velux modulaire lichtstraten creeën maximaal lichtinval. Het voordeel van deze lichtstraat is dat het onderhoudsarm is en de isolatiewaarde ongeëvenaard is. Lichtstraten zorgen vaak voor een mooi uitzicht, wanneer ook de zijwand voorzien is van glazen wanden. Woon je in een mooi, afgelegen gebied? Dan is het wellicht een idee om je dak te voorzien van velux lichtstraat.

Waarom kiezen voor een dakraam

Wil je slechts een deel van je dak gebruiken om licht naar binnen te laten vallen? Een dakraam is dan wellicht een uitkomst. Het voordeel van een dakraam is dat het open kan. Wanneer je het raam of het dak aansluitend aan het dakraam wilt schoonmaken, dan kan dat gemakkelijk. Dakramen zorgen voor een mooie lichtinval. Dakramen produceren meer lichtinval een een dakkapel. Nieuwbouw huizen hebben vaak een velux dakraam op hun zolderkamer.

Dakkapel

Een dakkapel creëert een een soort van uitzichtpunt om van dichtbij uit je raam te kijken, door de extra ruimte. Bij een dakraam of een lichtstraat moet je het meer hebben van de lichtinval. Een dakkapel is wat ‘stadser’. In plaats van een vergezicht, kun je vlak achter het raam in de kapel naar buiten kijken. Woon jij in de binnenstad in een grote stad? Dan is een dakkapel vast iets voor jou!

Lichtkoepels

Met een lichtkoepel creeër je net als met een lichtstraat veel licht. Lichtkoepels zijn alleen geschikt voor platte daken. Regelmatig zul je lichtkoepels aantreffen bovenop kantoren of ziekenhuizen. Het voordeel van een lichtkoepel is dat je de koepel vaak elektrisch van binnen kunt openen. Daarnaast heeft een goede lichtkoepel geluidsreducerende eigenschappen (denk aan regen, hagel).