Riool verstopt?

R

Een rioolverstopping kan iedereen overkomen. Helaas zijn de gevolgen erg vervelend. Water dat niet wegloopt, stankoverlast of misschien wel een woonkamer die onder water staat. De meeste mensen ervaren dit ook als erg vies. Last van een verstopt riool? Laat deze dan zo snel mogelijk ontstoppen.

Wat veroorzaakt een rioolverstopping?

De meeste ontstoppingen worden veroorzaakt door menselijk gedrag. Denk bijvoorbeeld aan alle etensresten en vet dat we door de gootsteen spoelen. Dit is allemaal erg plakkerig waardoor er steeds grotere bolletjes met vuil in de leidingen ontstaan. Nog maar niet te spreken over alle andere voorwerpen die we door proberen te spoelen. Een andere veel voorkomende oorzaak is haar. Dit gebeurt vooral in het afvoerputje van de douche. Doordat haren aan elkaar blijven kleven kunnen ook hier hele bollen ontstaan. Ook het klimaat kan zorgen voor verstoppingen. Dit gebeurt voornamelijk in de herfst. Afvallende bladeren en takjes komen dan veelvuldig in de afvoer van het dak terecht. Regen kan er daarnaast voor zorgen dat de pijpen overbelast raken.

Voorkom een rioolverstopping

Goed onderhoud voorkomt de meeste ontstoppingen. Ook zijn de gootsteen en wc geen afvalbak! Gooi hier dus geen halve borden met eten of allerlei schoonmaakdoekjes in. Binnen is het slim een zeefje in de gootsteen te plaatsen. Grote vuilnis resten komen dan niet in de afvoer terecht. Ook is het verstandig het doucheputje om de zoveel tijd leeg te maken. Voor buiten is het handig een bladvanger over de regenpijp te plaatsen. Op deze manier stromen deze niet de afvoer in. Ook is het verstandig regelmatig de goten schoon te maken. Daarnaast kan het helpen om de ontstopper uit voorzorg eens in de zoveel tijd te gebruiken.

Rioolbedrijf inhuren

Wanneer het niet lukt om de verstopping zelf te verhelpen, is het verstandig een rioolontstopper in te huren. Er zijn verschillende manieren om een riool te ontstoppen. De ontstopper zal eerst bekijken wat voor ontstopping het is en op welke plek deze zit. Aan de hand daarvan wordt besloten welke aanpak gebruikt gaat worden. Vervolgens doen ze er alles aan om het probleem zo snel en veilig mogelijk op te lossen. Ook wanneer er andere rioolproblemen blijken te zijn, kan een ontstopper deze in de meeste gevallen voor u verhelpen.