Wat komt er kijken bij een huis kopen in Duitsland?

W

U bent zeker niet de eerste die er over nadenkt, want velen zijn u al voorgegaan met een emigratie en het kopen van een huis in Duitsland. Het zijn onze oosterburen en goedbeschouwd lijkt Duitsland qua cultuur best veel op Nederland.

Door de veel goedkopere Duitse huizen aan de grens worden veel Nederlanders aangetrokken, zeker nu de huizenprijzen in Nederland weer torenhoog zijn geworden. Ook bouwen is goedkoper in Duitsland, dit komt vooral door de goedkopere bouwgrond.

meiboom-duitsland4.jpg

Een huis kopen in Duitsland

Een huis kopen in Duitsland is eigenlijk niet moeilijker dan in Nederland. Je kunt in de meeste gevallen ook gewoon een hypotheek nemen bij een Nederlandse bank.

Sommige dingen gaan wel anders dan in Nederland bij de aankoop van een huis, en het is belangrijk om dit van te voren te weten.

Allereerst betaal je als koper van het huis de makelaar, en niet als verkoper. De courtage is gemiddeld 3.7% dus dit kan best aantikken. In een dunner bevolkt gebied (over de grens bij Drenthe en Groningen) kan dit nog hoger zijn.

Er staan veelal geen borden aan de straat, dus u bent aangewezen op websites en de informatie van de makelaar. Zodra u een keer met een makelaar heeft gebeld over een huis of bouwgrond dat te koop staat, staan uw gegevens genoteerd. Mocht u dat huis kopen, kunt u een rekening van de makelaar verwachten.

Regel de financiën extra goed

Wat voor veel Nederlanders even schrikken is, is het feit dat het niet rondkrijgen van de financiën geen ontbindende voorwaarde is voor de aankoop. Zorg dus van te voren dat de financiën helemaal geregeld zijn en alles ondertekend is voor u bij de notaris tekent. Een huis kopen in Duitsland betekent dat het koopcontract echt bindend is, daar komt u dan niet meer onderuit.

Samenwonenden opgelet

Door duidelijk ouderwetse regels in de Duitse wet is een samenwonend stel in het nadeel, ook als het Duitse huis op jullie beider namen staat. De Duitse wet ziet jullie dan als twee individuen die samen een huis bezitten. Als een van beiden overlijdt, is dit heel ongunstig voor de erfbelastig. Dit valt ook niet waterdicht te regelen via een notaris. Dus overweeg om of van te voren te trouwen of later te trouwen in Duitsland. Dan is alles automatisch goed geregeld.