Duurzaam hout

D

Wij zijn een importeur die enkel aantoonbaar duurzaam hout op voorraad hebben. Het aantoonbare gedeelte is in de vorm van een FSC of PEFC gecertificeerd hout. Dit hout komt enkel voort uit door ons duurzaam beheerde bossen. Hierbij wordt doormiddel van selectieve houtkap de ecologie zo goed mogelijk in stand gehouden. Een onderdeel van dit hout houdt ook in dat de rechten van lokale bevolking erkend en daarbij gerespecteerd worden. Dit uiten wij door onder andere in samenwerking met de lokale bevolking bij het beheren en exploiteren van de bossen en zagerijen.

Drie standaarden voor duurzaam hout

Wij gaan te werk aan de hand van drie standaarden die we hanteren voor duurzaam hout. Daarbij bedoelen we ook de voordelen die dit soort hout heeft. Allereerst houden we de ecologie in stand door het gebruik van dit hout. Door de selectieve houtkap blijft het bos in stand. Deze houtkap kan op zijn tijd weer geoogst worden. Hout is dus een van de weinige volledig vernieuwbare grondstoffen. Het is dus zaak dat we goed met het boos omgaan. Een tweede standaard is dat we samen sociale duurzaamheid creëren. Dit heeft dus alles te maken met de lokale bevolking. Zij worden betrokken bij het bosbeheer en de exploitatie van de bossen en zagerijen. De derde standaard gaat over duurzame economie. Langdurige economische warde en wordt er ontbossing tegengegaan.

Opslag van CO2 in het hout

Duurzaam hout wat gebruikt wordt als grondstof is zeer effectief om het CO2 gehalte in de atmosfeer te verlagen. Koolstof die door een boom tijdens zijn levensduur uit de atmosfeer werd gehaald, blijft ongeslagen, ook nadat de boom eventueel gekapt is. Dit gehalte blijft nog decennia lang opgeslagen in het hout. Maar op de plaats waar de bomen gekapt zijn, kan er ondertussen een jong bos groeien. Op die manier neemt dat bos weer CO2 op.