Gebruik van de trekveer

G

Naast drukveren de trekveer wel zo’n beetje de meest voorkomende veren die in onze producten gebruikt worden. Trekveren kunnen diverse vormen en maten gebruikt worden. Het basisprincipe van een trekveer is geen hogere wiskunde. Eenvoudigweg kun je stellen dat door een trekkracht de veer langer wordt en na het wegnemen van deze trekkracht weer in zijn originele positie terugkeert. Dit principe noem je ook wel elastische vervorming.

Dit eenvoudige mechanische krachtenspel heeft er dan ook de afgelopen decennia voor gezorgd dat trekveren op alle mogelijke manieren worden gebruikt. Je ziet deze dan ook terug in alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar ook als applicatie in diverse niet-alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Materiaal trekveer

De trekveer worden meestal gefabriceerd uit zogenaamd verenstaal (1.1200 blank verenstaal). Een staalsoort die speciaal is ontwikkeld voor het vervaardigen van veren. Ook zijn trekveren verkrijgbaar die vervaardigd zijn uit RVS (1.4310 rvs verenstaal). Maar het is ook mogelijk om trekveren te maken uit andere soorten materiaal.

Kracht en gebruik van een trekveer

De kracht die door een trekveer kan worden gegenereerd is afhankelijk van de afmetingen en het gebruikte materiaal. Meestal zijn trekveren voorzien van vaste ogen. Dit betekent dat de ogen en de veer in één geheel machinaal gemaakt wordt. De meest voorkomende ogen zijn Engelse ogen, Duitse ogen, dubbele ogen en veerproppen.

Het oog is feitelijk ook het meest kwetsbare deel. Met name de manier waarop een trekveer gebruikt of bevestigd wordt in een systeem is daarvoor zeer bepalend. Het type ophanging is afhankelijk van de gewenste levensduur van trekveren. Ook de belasting van trekveren is medebepalend. Het gaat er hierbij dan om of je de trekveer dynamisch of statisch wilt inzetten.

Toepassingen trekveer

Een trekveer is in staat om een constante of blijvende kracht uit te oefenen op voorwerpen. Je ziet de trekveer dan ook veelvuldig gebruikt worden in deuren en scharnieren. De meest gebruikte toepassingsvorm van de trekveer is misschien wel de garagedeur. Zonder al te veel kracht uit te oefenen is het vrij eenvoudig een ogenschijnlijk zware deur te openen en te sluiten. Ook wordt de trekveer veel gebruikt in deuren van ovens, landbouwmachines en middelgrote technische toepassingen.

Voor het het gebruik van de trekveer in de huiselijke omgeving moet je vooral denken aan deurdrangers, een stormband voor de voortent van de caravan, eenvoudige fitnessapparatuur en de trampoline in de achter- of voortuin.