Zelf de muren schilderen

Z

Schilderen zelf is niet zo moeilijk en het kan leuk zijn als hobby. Ik kan goed begrijpen dat je deze werkzaamheden dus niet wilt uitbesteden aan een bedrijf die je hier ruim voor zal factureren. Maar als je zelf wilt gaan schilderen, waar moet je dan op letten? Hoeveel verf heb je nodig, welke verf en hoe moet je te werk gaan? Graag geef ik je wat handige informatie om je hiermee op weg te helpen! Eventueel kunt u meer hulp vinden op media platformen zoals YouTube.

Hoeveel en welke verf?

Hoeveel verf nodig is voor jouw werkzaamheden is afhankelijk van twee zaken; het type verf en type ondergrond. Hierbij geldt de algemene regel dat een grovere ondergrond meer verf nodig heeft. Daarnaast is lak de meest geconcentreerde vorm van verf die je kunt gebruiken, waarbij je ongeveer 14 m2 kunt bedekken met slechts 1 liter. Voor muurwerf is dit slechts 8 m2 en voor structuurverf maar 3 m2.

Daarnaast heb je ook nog de keuze te maken tussen acrylverf en alkydverf. De hoofdregel hierbij geldt dat acrylverf krasbestendiger en slijtvaster werkt terwijl hier ook minder geur vanaf komt en dus ideaal is voor binnen. Alkydverf droogt minder snel, heeft een sterkere geur en is hierom idealer om te gebruiken voor buitenmuren.

Dan moet je ook nog een keuze maken tussen glanssoorten. Algemeen zijn er drie soorten; mat, zijdeglans en hoogglans. Om het kort te houden, gebruik je de verschillende soorten in de volgende situaties.

1. Mat gebruik je om rust uit te stralen en verbergt oneffenheid.

2. Zijdeglans is gemakkelijker schoon te maken en straalt een lichte glans af, ideaal in veel situaties.

3. Hoogglans is het gemakkelijkst om schoon te maken en te houden. Vuil kan zich slecht hechten aan deze glans wat deze muur altijd er mooi en schoon uit laat zien. Hoewel, deze glans laat oneffenheden duidelijk zien. Het tegenovergestelde van een matte glans dus.

Uiteraard kunt u uzelf ook laten informeren door een klusbedrijf Eindhoven die hier gespecialiseerd in is, zij kunnen u vaak met al uw problemen helpen.