Bouwopleidingen

B

Er zijn veel jongeren die al weten dat ze in de bouw willen werken. Dit kan meerdere redenen hebben, maar een reden die vaak voorkomt is dat ze gelijk vanaf de middelbare school kunnen gaan werken en geld verdienen. Toch weten ze vaak nog niet welke richting ze dan uit willen gaan in de bouw. Of ze hebben er wel een beeld bij, maar weten niet welke beroepen er allemaal zijn. Sommige bouwberoepen komen niet gelijk in je op als je denkt aan wat je zou willen doen voor je werk.

Bouwopleiding

Wil je gaan werken in de bouw dan kun je met een goede bouwopleiding het meeste bereiken. Bij Bouwopleiding Zuid West heb je verschillende opleidingen waar je uit kunt kiezen. De opleiding tot timmerman, metselaar en voeger bijvoorbeeld. Hierin kun je ook nog onderscheiden en heb je verschillende richtingen.

Welke beroepen

Er zijn veel verschillende beroepen in de bouw. De meest voor de hand liggende zijn wellicht timmerman, metselaar en elektricien. Dit zijn natuurlijk bekende beroepen. En ze zijn ook noodzakelijk in de bouw. Bij nieuwbouw projecten heb je ze altijd nodig. Bij renovatie niet altijd. Dit hangt echt van het project af en kan altijd verschillend zijn, afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Toch zijn ook deze beroepen wel heel globaal. De ene timmerman is de andere timmerman niet. Je hebt hierin ook onderscheidingen. Je hebt timmermannen die de aan de daadwerkelijke constructie bouwen, maar ook timmermannen die het interieur en de afwerking op zich nemen. Deze noem je dan meestal wel interieurbouwer.

En ook niet alle metselaars zijn gelijk. Afhankelijk van opleiding en kunde zijn ook hier weer verschillen in. Je hebt metselaars voor het grove werk, maar ook metselaars die reparaties kunnen uitvoeren.

Hetzelfde geld voor de elektriciens, je hebt er die echt voor het verlichtingsnet zijn, maar ook die meet- en regeltechniek volgen en luchtbehandelingssystemen aansluiten. Hierin zitten duidelijke verschillen. Elk beroep heeft zijn eigen aanpak op deze manier.

Een ander beroep in de bouw, maar die toch over het algemeen wat minder bekend is, is die van voeger.

Voeger

Je hebt natuurlijk de metselaars die stenen op elkaar metselen, dat is voor vrijwel iedereen duidelijk. Maar de metselaar doet over het algemeen niet de afwerking van de voegen. Hiervoor heb je dus de voeger, die is hierin gespecialiseerd. Het is een vakman die nieuwbouw- en renovatieprojecten uitvoert. Bij nieuwbouw hoef je alleen te concentreren op het aanbrengen van de voegen, deze zitten er immers nog niet in. Bij renovatiewerkzaamheden is het belangrijk dat eerst de oude voegen worden verwijderd. Om het beste resultaat te verkrijgen wordt het vaak in combinatie met gevelreiniging uitgevoerd.