Certificeringen duurzaam hout

C

Bent u bezig met het bouwen van een brug, damwand of beschoeiing? Grote kans dat de basis hiervoor hout is. Heeft u al nagedacht over duurzaam hout? Op deze manier draagt u uw steentje bij aan het steunen van legale boskapping.

 

Bij het illegaal kappen van hout wordt veel schade aangericht aan de leefomgeving van dieren en de lokale bevolking. Ook dit valt onder duurzaam, sociale duurzaamheid om precies te zijn. Er zijn verschillende instanties die zich bezig houden met controleren van deze belangen.

 

Certificeringen duurzaam hout

De twee grootste instanties die toezicht houden op het verkrijgen van duurzaam hout zijn de FSC® of PEFC™. De FSC®, Forest Stewardship Council, is opgericht in 1993 te Canada, deze internationale certificering staat voor gezonde leefomstandigheden wereldwijd voor mens en dier. Voordat er bomen gekapt mogen worden wordt het stuk bos beoordeeld op de economische, sociale en ecologische aspecten.

 

PEFC™ staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification. De organisatie is in 1999 opgericht in Genève, Zwitserland. De PEFC™ gaat voor duurzaam bosbeheer wereldwijd, wat ze aardig lukt aangezien meer dan 300 miljoen hectare bos aan de PEFC™ norm voldoet. De aandacht gaat vooral uit naar People, Planet & Profit.

 

Duurzaam hout – Toepasbaarheid

De duurzame houtsoorten kunnen voor veel doeleinden worden gebruikt. Steigers zijn bijvoorbeeld erg populair. Een houten steiger geeft meer sfeer dan een metalen steiger. In veel gevallen past een houten stijger beter bij de omgeving. Om deze reden gaan veel organisaties, winkelcentra en havens voor houten steigers. Om ervoor te zorgen dat met regen de mensen niet uitglijden over het hout, worden gripstrips gebruikt. Deze gripstrips worden tussen de daarvoor bestemde groeven in het hout. De zwaluwvorm zorgt ervoor dat de strips niet loslaten. Belangrijk is wel dat er niet meer dan 10 cm tussen de strips zit, anders verliezen zij hun werking.