Een beveiligingscamera is preventief en effectief

E

Beveiligingscamera’s zijn zeker het afgelopen decennium steeds gebruikelijker geworden in het Nederlandse straatbeeld. Waren het jaren geleden nog praktisch uitsluitend bedrijven en overheidsinstanties die met behulp van videoapparatuur de omgeving in de gaten hielden, tegenwoordig een beveiligingscamera ook veelvuldig in en om woningen waar te nemen. De toenemende populariteit van deze manier van beveiligen staat ongetwijfeld ook in verband met het steeds verder dalende prijsniveau van dit soort beveiligingsproducten, terwijl de kwaliteit ervan dankzij doorlopende innovaties alleen maar toeneemt. Verder zijn het aantal inbraken de afgelopen jaren enorm toegenomen.  

Voor buiten- én binnengebruik
De voordelen van het gebruik van een beveiligingscamera voor particulieren zijn legio. Uw eerste gedachte is waarschijnlijk dat u ermee in de gaten kunt houden of inbrekers of ander vervelend gespuis zich in de buurt van uw woning bevindt. En dat is inderdaad geen verkeerde gedachte, want haarscherpe camerabeelden hebben inmiddels al heel wat criminelen de das omgedaan. Daarnaast heeft een goed in het zicht hangende camera vaak bij voorbaat al een afschrikwekkende werking waardoor onverlaten uw woning links laten liggen en liever op zoek gaan naar een onbewaakt alternatief. Een beveiligingscamera kan daarnaast ook binnenshuis goed van pas komen. Niet alleen in de vorm van aanvullende preventie tegen mogelijke criminele activiteiten, maar ook om bijvoorbeeld uw kinderen in de gaten te kunnen houden als u niet thuis bent, wanneer ze buiten spelen of liggen te slapen.

Analoog of digitaal?

Omdat de beveiligingscamera steeds populairder worden is het aanbod inmiddels enorm. Dat maakt het voor u als consument niet bepaald gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Op hoofdlijnen zijn er momenteel drie verschillende typen beveiligingscamera’s te koop: analoge, digitale en hybridesystemen. De laatstgenoemde categorie is een combinatie van de analoge en digitale standaard. Gaat u voor de allereerste keer een beveiligingscamera aanschaffen, dan is het aan te raden om voor een digitaal systeem te kiezen. Analoge camera’s worden weliswaar nog steeds verkocht, maar de techniek is inmiddels verouderd. Analoge varianten worden eigenlijk alleen nog maar gekocht door mensen die nu al een analoog beveiligingssysteem bezitten en dat deels willen vervangen of uit willen breiden.

Kies de juiste beveiligingscamera

Waar u ook voor kiest, het is sowieso verstandig om eerst goed na te denken waar u uw beveiligingscamera wilt gaan plaatsen en wat u precies in beeld wilt krijgen. Hoe groot moet de zichthoek zijn en kiest u in dat geval voor een bedrade of draadloze oplossing? Stuk voor stuk vragen waarbij de kennis van een expert goed van pas kan komen. Laat u daarom goed adviseren.