Jaloezieën en andere vormen van raamdecoratie

J

 

Ben jij op zoek naar nieuwe raamdecoratie voor in huis? Dan kan dit artikel jou helpen bij het maken van de juiste beslissing. Zo komen er diverse soorten raamdecoratie aan bod en worden deze ieder aan de hand van een korte uitleg verduidelijkt. Raamdecoratie is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Dit komt doordat het verschillende werkingen heeft. Zo kun je denken aan een functionele werking, maar ook aan een esthetische werking. Doordat de populariteit zo erg is toegenomen is het aanbod ook meegegroeid met de vraag. Dit heeft ervoor gezorgd dat de keuze tegenwoordig reuze is. Zo kun je raamdecoratie tegenwoordig vinden in verschillende maten, verschillende materialen, maar ook in verschillende soorten. Zo heb je verschillende stijlen (landelijk, chique, modern, authentiek, noem maar op). In ieder huis en iedere inrichting is dus wel een bijpassende raamdecoratie te vinden.

Vormen van raamdecoratie

Zoals de titel van het tussenkopje eigenlijk al weggeeft zullen we hier diverse soorten en verschillende vormen van raamdecoratie op een rij zetten. Bij iedere vorm zal een korte beschrijving gegeven worden.

 

1- Plisségordijn: Dit is een gordijn waarbij de stof geplisseerd is op een wijze waar het zigzag overloopt in elkaar. Dit wil zeggen dat er plooien zijn aangebracht in gesteven stof. Deze vorm van raamdecoratie (gordijn) kan opgetrokken worden, zodat zodra het licht vrij de kamer in mag komen, dit ook kan gebeuren.

 

2- Dupligordijn: Deze vorm van raamdecoratie lijkt op de bovenstaande, echter zit er één duidelijk verschil in de uitvoeringen. Bij de dupli- variant vouwen twee stoflagen zich naar elkaar op. Een vergelijking die gemaakt kan worden met een ander voorwerp is een harmonica. Zodra deze bespeelt wordt vouwen de lagen in het midden op. Dit is hetzelfde mechanisme als bij het dupligordijn.

 

3-Rolgordijn: Dit is een gordijn dat opgerold kan worden. Deze kun je helemaal optrekken als je de volledige licht toelaat wilt hebben. Als je het licht wat binnenkomt wilt beperken kun je ervoor kiezen om deze gedeeltelijk te laten zakken. Wil je helemaal geen licht in de kamer? Dan kun je ze volledig laten zakken. Dit gordijn kan zowel tegen het plafond, op het kozijn of aan de binnenkant van het kozijn gemonteerd worden.

 

4- Vouwgordijn: Deze vorm van gordijnen kunnen op en neer bewogen worden. Het werkt als volgt. Als je meer licht in de ruimte wilt kun je er voor kiezen om het gordijn omhoog te trekken. Zodra je het licht uit wilt sluiten of wilt beperken dan kun je deze omlaag trekken. Hierbij ontvouwt de stof zich weer.

 

5- Jaloezieën: Dit zijn horizontale lamellen. Deze zijn ook verticaal verkrijgbaar. Dit betekent dat het bestaat uit latten die gekanteld kunnen worden om het licht uit de ruimte te houden of te minderen. Zodra je kiest voor de verticale variant, dan kun je de gordijnen open en dicht schuiven. Jaloezieën zijn dus niet gemaakt van stof, maar bestaan uit andere materialen. Zo heb je jaloezieën van pvc, maar ook jaloezieën van hout en jaloezieën van aluminium. Jaloezieën kunnen zo gemaakt worden dat het perfect aansluit op je ramen. Dit gebeurd in de jaloezieën fabriek. Uiteraard is het ook mogelijk om standaard formaten te kopen in de winkel of de bouwmarkt. Jaloezieën zijn tegenwoordig erg in trek doordat het niet alleen de licht toelaat regelt, maar ook zorgt voor privacy. Er kan namelijk niet zomaar naar binnen en van binnen naar buiten gekeken worden zodra deze dicht zitten.