Kinderen moeten de mogelijkheid hebben tot natuurlijk spelen

K

Natuurlijk spelen is van groot belang voor kinderen. Wat wij bedoelen met deze term is dat kinderen spelenderwijs slimmer worden bij het spelen in speeltuinen of andere gebieden. Wij zijn als adviesburo gespecialiseerd in het ontwikkelen van een veilige manier van spelen die tegelijkertijd ook erg uitdagend is. Onze aanpak gaat altijd in combinatie met de participatie met school of de buurt. Hierin is belangrijk dat iedereen baat heeft bij het programma. Naar onze mening moeten speelplekken voor kinderen niet alleen gemaakt zijn voor hen, maar moeten zijn zelf ook beslissen wat ze leuk vinden.

Verschillende ontwerpen van natuurlijk spelen

Wij zijn er in gespecialiseerd om natuurlijk spelen bereikbaar te maken. Wij maken niet alleen traditionele speelplekken. Bij de traditionele speelplaatsen ligt focus op veiligheid. Maar bij de aanleg van natuurlijk aangelegde speelplekken gaat het om het ontdekken van elementen. Vaak wordt er gekeken hoe kinderen op hun eigen manier een spel kunnen maken van natuurlijk evenementen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld met boomstammen, klimtouwen en wilgentenen spelen. Hier kunnen ze kijken wat ze ervan maken. Voordat er iets wordt aangelegd wat te maken heeft met een speelruimte na aanleiding van de natuur, wordt er een speelbeleidsplan opgesteld. In een onderzoek als deze wordt er gekeken naar de vraag en aanbod door middel van een analyse van de demografische ontwikkelingen in de omgeving. Ook wordt er gekeken naar de concentratie van de huidige speellocaties en we kijken welke doelgroepen het meest voorkomen in die omgeving.

Ontwerp en aanleg

Bij een traditionele speelplek wordt gekeken naar de toestellen en de ruimte eromheen. Want op die manier wordt hij pas echt veilig. Bij natuurlijk spelen kijken we eerst wat de plek zelf te bieden heeft. Zo kijken we of er bijzondere bomen op de locatie staan en of ze onderdeel kunnen worden van de locatie.