Nederland weet niet wat een klepelmaaier is

N

Nederland weet niet wat een klepelmaaier is

Bij het horen van het woord ‘Klepelmaaier’ hebben veel mensen geen idee over wat voor een soort product het gaat. Maar liefst 8 op de 10 mensen geven aan nog nooit van het woord gehoord te hebben. Ondanks dat veel mensen niet weet wat het product is heeft zo goed als iedereen wel eens een klepelmaaier gezien. Bij het zien van een afbeelding of filmpje van een klepelmaaier weet bijna zo goed als iedereen wat het is en waar het product voor gebruik wordt. Een product dat zo bekend is, maar waarvan niemand de naam weet, dat is toch apart.

Wat is een Klepelmaaier?

Je hebt ze vast wel eens zien rijden, lans de weg, lans de sloot, langs een fietspad of in de berm. Een klepelmaaier. De Klepelmaaier is een werktuig dat wordt ingezet als het gras gemaaid moet worden of als een heg gesnoeid moet worden. De klepelmaaier wordt voornamelijk ingezet bij het maaien van grote oppervlakte wegbermen. Een klepelmaaier kan in tegenstelling tot een normale grasmaaier probleemloos hoog gras of gewassen maaien. Ook het snoeien van een haag is geen probleem omdat het apparaat geen last van dikke takken of zwervend afval heeft.

Hoe werkt een Klepelmaaier?

In de Klepelmaaier zitten roterende klepels. Die draaiende klepels hakt als het waren alles fijn wat er op zijn pad komt. Omdat de gras, struik of plantresten zo fijngehakt worden is het niet nodig om de resten op te vangen zoals we gewend zijn bij een normale grasmaaier. Het rest product kan dus gewoon na het maaien op de grond achterblijven. Een bijkomend voordeel hiervan is dat de plantenresten als een verrijking van de bodem werken. Ook voorkomt het laagje plantresten dat de zaden in de bodem ontkiemen. Hierdoor ontstaat er een eenzijdige begroeiing van de bodem met alleen de gewenste grassoorten, boterbloemen en paardenbloemen. Een Klepelmaaier is dus een zeer nuttige tool voor gemeente en mensen met veel grond.