Werken als monteur

W

Wat doet een monteur nu precies? Dat verschilt natuurlijk heel erg tussen de soorten monteurs. Het gaat echter altijd om technische werkzaamheden, zoals het bouwen van technische machines, het onderhouden of het repareren hiervan. Qua specialisaties loopt het echter alle kanten op, zo heb je natuurlijk een automonteur, servicemonteur of verwarmingsmonteur, maar je kan er ook voor kiezen om te specialiseren tot vliegtuigmonteur!

Monteur worden

Een goede technische opleiding is natuurlijk de basis. Hierbij zal je veel in de praktijk aan de slag gaan om het vak echt goed te leren. De route tot basismonteur begint vaak op het VMBO of MBO, waaruit je vervolgens kunt doorstromen naar het HBO en uiteindelijk misschien zelfs WO voor de aller slimsten. En werken als monteur is natuurlijk een beroep vol waardering. Je bent aan het werk met je handen en maakt of repareert iets, zo creëer je iets tastbaars.

Gereedschap en kleding voor de monteur

Het is natuurlijk belangrijk om vakkundig te worden met al het gereedschap waar je als monteur mee aan de slag moet. Iedere specialisatie heeft zo haar eigen unieke gereedschap. Om een vliegtuig te repareren zal je in de meeste gevallen toch iets anders gereedschap nodig hebben dan bij het repareren van een fiets.

Wat in de werkplaats ook erg belangrijk is, is de juiste werkkleding. Monteur zijn is niet zonder gevaren, je hebt te maken met verschillende stukken gereedschap die best wat verwondingen kunnen opleveren wanneer je niet oplet. Of je nu werkt als monteur in een fietsenzaak, of als vliegtuigenmonteur bij defensie. Het is altijd oppassen, en de juiste kleding helpt voor de juiste basisbescherming. Natuurlijk blijft het altijd goed oppassen, maar een klein foutje van een collega kan er al voor zorgen dat er een zwaar onderdeel op je teen beland. Dan ben je toch erg blij dat je die werkschoenen met stalen neus aan hebt!