Alles over een metselaar

A

Een metselaar is iemand die ervoor zorgt dat stenen aan elkaar gemetseld en gevoegd worden. Dat kan worden gedaan op verschillende manieren, waardoor je voor meerdere effecten kunt zorgen. Ook kun je oud metselwerk repareren en als het nodig is beton leggen. Denk je dat het beroep metselaar iets voor jou is? Lees dan snel verder.

Wat doet een metselaar?

Er is een verschil tussen schoon metselwerk en vuil metselwerk. Schoon metselwerk is wat gezien gaat worden en vuil metselwerk is onzichtbaar. Voor beide soorten werk is vakmanschap nodig. Er moet niet alleen rekening worden gehouden met het mooi metselen van een muur, er moet ook rekening worden gehouden met isolatie en leidingen in een gebouw. Je moet als metselaar dus erg veelzijdig zijn, er is bij elk project weer een andere aanpak nodig. Om deze reden moet elk project goed worden voorbereid. Eerst moet met de klant of aannemer worden besproken wat er moet gebeuren, daarna moet je voorbereidend werk gaan verrichten en tot slot moet je het gaan uitvoeren. Ook moet er goed op je eigen veiligheid worden gelet. Metselen is geen werk zonder risico. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van veiligheidsschoenen en een helm, in verband met vallende stenen.

Opleiding en loopbaan

Als je metselaar wil worden, moet je een MBO opleiding volgen tot Metselaar. Dit kan op niveau 2. Ook kun je nog doorleren voor Metselaar op niveau 3. Als je je diploma op zak hebt, kun je aan de slag als metselaar in de bouw bij een aannemers- of metselwerkbedrijf. Ook kun je ervoor kiezen om zelfstandig te gaan werken als metselaar. Het salaris zal ongeveer tussen de 1550 en 2200 euro per maand liggen. Er is een goede kans op een baan, zeker vanuit een stage.

Eigenschappen

Als metselaar moet je goed kunnen samenwerken, omdat je veel samenwerkt met collega’s in de bouw. Ook moet je goed overweg kunnen met de aannemer of klant. Het is belangrijk dat je een oog voor detail hebt, omdat het schone metselwerk zo mooi mogelijk moet worden gedaan. Muren zijn namelijk een erg belangrijk onderdeel in een pand. Als deze niet mooi ogen, lijkt het hele pand slordig. Het is verder van belang dat je goed zelfstandig kunt werken en dat je fysiek sterk en fit bent. Denk je dat jij deze eigenschappen bezit en kun je aan de slag in Zeeland of in West-Brabant? Neem dan snel een kijkje bij de vacatures voor metselaar in Zuidwest-Nederland en wie weet ga jij binnenkort aan de slag als metselaar.