Resistive touch VS capacitive touch

R

Toen de touchscreen telefoons van bijvoorbeeld Samsung net uitkwamen, waren er twee technologieën die werden gehanteerd voor de schermen. Dit zijn namelijk de technologieën resistive touch en capacitive touch. In dit artikel worden de verschillen tussen de twee technologieën aan je uitgelegd.

Wat is het verschil

Wanneer je vroeger op zoek ging naar een touchscreen telefoon dan zal je gezien hebben dat er twee soorten schermen waren. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee varianten? Dat ga ik je hieronder uitleggen.

Resistive touch

Een risistive touch screen reageert op het moment dat een object het scherm aanraakt. Dit kan zijn dat je met je vinger op het scherm drukt, maar dit kan ook zijn door met iets anders op het scherm te tikken. Risistive touch is een touchscreen dat bestaat uit twee lagen. Tussen deze lagen zit een dun laagje lucht. Wanneer er met iets op het touchscreen wordt gedrukt, maakt de bovenste laag contact met de laag die daaronder zit. Een resistive touch screen registreert die aanraking vervolgens als een touch waardoor het apparaat vervolgens een actie uitvoert.

Capacitive touch

Hierboven was te lezen dat een resistive touch screen bestaat uit twee lagen en waarbij een aanraking wordt geregistreerd door middel van drukkracht. Dit is anders bij een capacitive touch screen. Een capacitive touchscreen maakt namelijk gebruik van geleidingsvermogen om een aanraking op het scherm te registreren. Over het algemeen mag gezegd worden dat capacitive touchscreens sneller en zuiverder reageren dan resistive touchscreens. Dit is ook de rede dat er tegenwoordig voor zo goed als alle touchscreens gebruik wordt gemaakt van capacitive touch. Vroeger werd er vooral gebruik gemaakt van resistive touch omdat dit stukken goedkoper was, maar door de ontwikkelingen van de laatste jaren is capacitive touch steeds goedkoper geworden.