Een eigen bedrijf beginnen in de bouw: wat heb je nodig?

E

Zelfstandig worden in de bouwsector is voor velen een droom die uitkomt, en terecht: zelf een bedrijf oprichten brengt veel voordelen met zich mee, waarvan vrijheid en – als je het goed doet – winst de belangrijkste zijn.

Toch is een bedrijf beginnen in de bouw niet altijd een eenvoudige opdracht, juist omdat het gaat om een sector waar heel wat kennis en inzicht voor nodig is. Net zoals een bouwvakker in loondienst heb je immers een degelijke opleiding nodig om kwaliteit te kunnen leveren aan je klanten.

Wat je nu precies moet doen om je eigen bedrijf te beginnen, en wat de verschillende stappen precies inhouden, zijn twee vragen die een duidelijk antwoord verdienen.

Belangrijk bij een eigen bedrijf beginnen in de bouw

De bouwsector is een branche die nooit stilstaat en altijd werk biedt. Als je je eigen bedrijf begint, de juiste stappen zet en aandacht besteedt aan de kwaliteit die je levert, kan je erg succesvol worden. Maar natuurlijk is het belangrijk te beginnen bij het begin!

1. Volg een specifieke opleiding

Precies weten wat je wil gaan doen in de bouw – het gaat immers om een erg brede sector – is de eerste stap. Daarna is het een kwestie van jezelf op te leiden, zodat je over alle nodige kennis en inzichten beschikt om je klanten later tevreden te kunnen stellen. Volg bijvoorbeeld een opleiding timmerman of metselaar bij een officiĆ«le instantie. Vaak zijn dergelijke opleidingen niet zo duur, terwijl ze je wel alles leren wat je moet weten.

2. Richt je eigen bedrijf op

Vervolgens, eenmaal je je diploma of certificaat het behaald, is het natuurlijk nog een kwestie van alle nodige aanvullende documenten te verkrijgen die het mogelijk maken om een bedrijf op te richten. Na je opleiding timmerman is het bijvoorbeeld belangrijk om een certificaat bedrijfsbeheer te krijgen, zodat je officieel aan de slag kan als zelfstandige. Vaak komen daarbij ook bepaalde vergunningen kijken, afhankelijk van welke activiteiten je precies wil uitvoeren.

3. Zoek naar klanten

Tenslotte is het een kwestie van op zoek te gaan naar klanten, of dat nu via een website is of via mond-aan-mond reclame. Jezelf bekend maken in de branche is van groot belang om succesvol te worden, en tegenwoordig bestaan er verschillende manieren om dat te doen. Zorg dus dat mensen je kennen, en voor je het weet heb je een heus klantenbestand als zelfstandige timmerman!